Onderzoeksstage

De onderzoeksstage is een belangrijk onderdeel van de opleiding Historische Taal- en Letterkunde. Het vak telt immers mee voor tien studiepunten.

Je kan kiezen voor een onderzoeksstage in een onderzoeksgroep (aan de UGent gelieerd of aan een externe onderzoeksinstelling/onderzoeksgroep) of in een culturele instelling. In een onderzoeksgroep zal je wellicht meer kansen hebben om je masterproef en je stage(verslag) aan elkaar te koppelen, in de erfgoedsector of een uitgeverij is daartoe wellicht minder kans.

De onderzoeksstage is hét moment om kennis, vaardigheden en attitudes te integreren. Je krijgt in het werkveld oefenkansen om die praktisch te toetsen en verder te ontwikkelen. Onafhankelijk van het specifieke studiegebied verwerf je via de onderzoeksstage heel wat algemene vaardigheden en attitudes: omgaan met informatie, uitdiepen van kennis, redeneervaardigheid, administratieve vaardigheden, flexibiliteit, kritische ingesteldheid, doorzettingsvermogen, organisatievermogen, resultaatgerichtheid, deontologie, omgaan met stress, kwaliteitsbewustzijn, empathie, contactbereidheid, leergierigheid, zelfstandigheid, samenwerking, assertiviteit, omgaan met organisatiecultuur, interdisciplinair werken...

In de stagegids (versie 5 september 2022) wordt uitgelegd hoe de onderzoeksstage in de opleiding Historische Taal- en Letterkunde georganiseerd wordt. Je vindt er ook een uitgebreide lijst met mogelijke stageplaatsen in binnen- en buitenland.

Voor buitenlandse stages kan je een Erasmus traineeship aanvragen. Het beursgeld is afhankelijk van het gekozen gastland. Aanvragen voor een beurs moeten worden ingediend in januari of februari van het academiejaar voorafgaand aan je masteropleiding. Dus aanvragen in jan/feb. 2023 om op stage te gaan in het academiejaar 2023-2024! Buitenlandse stages met beurs duren minstens twee maanden - zonder beurs volstaan 25 dagen, zoals voor binnenlandse stages binnen het HTL-programma. Zie voor meer informatie hier of hier of ga eens langs bij An Desmet (International Office).