Onderzoeksgroepen

De opleiding  Historische Taal- en Letterkunde werkt nauw samen met diverse onderzoeks­groepen van de UGent, wat meteen ook de sterkte van deze opleiding uitmaakt. In deze opleiding is immers onderzoek en onderwijs nauw verweven. Dit betekent dat de studenten in de lessen steeds kennismaken met nieuwste onderzoeksresultaten en tevens dat zij betrokken kunnen worden in het lopende onderzoek van de onderzoekgroep van hun keuze. Zij kunnen er eveneens voor opteren om hun stage in één van deze onderzoeksgroepen te volbrengen.

 

Gents Instituut voor Klassieke Studies

Het Gents Instituut voor Klassieke Studies (GIKS) brengt alle onderzoekers samen die werkzaam zijn in de verschillende vakgebieden gelinkt aan de Klassieke Oudheid aan de Universiteit Gent.

De leden zijn verbonden aan de vakgroepen archeologie, literatuurwetenschappen, taalkunde, rechtsgeschiedenis, filosofie en geschiedenis en hun expertise beslaat de Griekse en Romeinse wereld in al zijn aspecten, vanaf het ontstaan tot de hedendaagse receptie ervan.

Lees meer

Roman Society Research Center

De Roman Society Research Center is een gemeenschappelijke onderzoeksgroep van de UGent en de VUB. Deze onderzoeksgroep bestudeert de geschiedenis van de Romeinse wereld in al zijn aspecten: economische, sociale, politieke, culturele en mentaliteitsgeschiedenis vanaf de achtste eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus. Er wordt actief gezocht naar samenwerking met archeologen, filologen, filosofen (antieke periode) en rechtshistorici. Verder wordt veel aandacht besteed aan epigrafie, papyrologie en numismatiek.

Lees meer

Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies

Het Pirenne Instituut heeft als doel het onderzoek over de middeleeuwen aan de UGent te bevorderen en kenbaar te maken. Dit onderzoek geldt diverse domeinen, zoals geschiedenis, historische taalkunde, literatuurwetenschappen, filosofie, archeologie, recht, kunstwetenschappen, positieve wetenschappen. Bij dit onderzoek staat een interdisciplinaire benadering voorop, waarbij alle disciplines in principe een evenwaardige inbreng hebben.

Lees meer

Instituut voor Vroegmoderne Geschiedenis

Het Instituut voor Vroegmoderne geschiedenis is een onderzoeksalliantie tussen historici van de vroegmoderne periode uit UGent en uit de VUB. Zij organiseren regelmatig wetenschappelijke bijeenkomsten en fungeren als forum voor doctoraatsstudenten werkzaam aan beide universiteiten. De gemeenschappelijke basis voor het onderzoek van de leden wordt gevormd door de studie van transformatieprocessen die het begin en het einde van de periode kenmerken.

Lees meer

Groep voor Vroegmoderne Studies

De leden van de Groep voor Vroegmoderne Studies delen een gemeenschappelijke interesse in de culturele geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zij benaderen deze periode vanuit zeer diverse invalshoeken: zo komen kunst- en literatuurgeschiedenis, architectuur- en wetenschapsgeschiedenis, politieke en religieuze geschiedenis aan bod. Centraal in de studies van deze onderzoeksgroep staat de spanning tussen het hedendaagse theoretische framework waardoor onderzoek wordt gekaderd en de (kunst)historische creaties en fenomenen uit de vroegmoderne periode.

Lees meer

ΔiaLing

ΔiaLing bundelt expertise in historische (diachrone) en diatopische linguïstiek vanuit diverse theoretische perspectieven, met bijzondere aandacht voor de oude en moderne Indo-Europese talen, in het bijzonder de Romaanse en Germaanse talen. Dialectologie, corpuslinguïstiek, variatielinguïstiek, taalcontact en taalverandering, met name ook grammaticalisatie, vormen de speerpunten van het onderzoek. ΔiaLing organiseert regelmatig congressen en een maandelijkse lezingenreeks om het onderzoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Lees meer

RELICS

In deze internationale onderzoeksgroep bestuderen onderzoekers de dynamische rol van het Latijn als Europese literaire en culturele taal. Zij stellen zich tot doel om de traditionele chronologische en geografische grenzen te overstijgen en om de diverse volkstalen en volkstalige literaturen te incorporeren in hun onderzoek.

Lees meer

Sarton Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis

Het Sarton Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis is een interdisciplinair onderzoekscentrum dat onderzoek verricht naar de geschiedenis van de verwerving en circulatie van kennis en naar de grondslagen van deze kennis. De onderzoeksprojecten omspannen diverse eeuwen, streken, culturen en disciplines. Zo wordt onderzoek verricht binnen de domeinen van geneeskunde, technologie en humane wetenschappen en richt men zijn aandacht op de Nederlanden, maar evenzeer op verder weg gelegen gebieden zoals China, Congo en andere.

Lees meer