Veelgestelde vragen

De Master HTL en de lesbevoegdheid in het middelbaar onderwijs

Om voor een vaste benoeming in aanmerking te komen, en om de meeste kans te maken op een voltijds lessenpakket, is het noodzakelijk een vereist bekwaamheidsbewijs te hebben. De vereiste bekwaamheidsbewijzen voor het secundair onderwijs tweede en derde graad worden gekoppeld aan de gevolgde vakdidactieken aan een universiteit.

Toegang tot een bepaalde vakdidactiek van een taal verkrijg je op basis van je bachelordiploma taal- en letterkunde. Als je dat hebt verworven, heb je voor elk van je twee talen 60 studiepunten academisch onderwijs gevolgd.

Met een vereist bekwaamheidsbewijs ontvang je een volwaardige lerarenwedde. Iemand met een vereist bekwaamheidsbewijs en voldoende dienstanciënniteit wordt meteen voor alle vakken benoembaar die hij of zij volgens het vereist bekwaamheidsbewijs zou mogen geven.
    
Studenten die de (tweejarige) educatieve master volgen, verwerven 'automatisch' een dergelijk vereist bekwaamheidsbewijs. Voor de studenten die beslissen om een (eenjarige) domeinmaster te volgen (zoals de Historische Taal- en Letterkunde) en daarna toch nog een lerarenopleiding willen volgen, wordt een verkort traject van de educatieve master aangeboden. Dit traject bedraagt 60 studiepunten en omvat:
         - 18 stp theoretische vorming
         - 18 stp vakdidactieken (9 per taal)
         - 15 stp stage
         - 9 stp vakdidactisch onderzoek

De verkorte educatieve master wordt behalve in Gent, ook (gedeeltelijk) in Kortrijk, Oudenaarde en Brugge aangeboden. Er hoeft enkel het basisinschrijvingsgeld betaald te worden (dus niet het verhoogde inschrijvingsgeld zoals voor ManaMa's gebruikelijk is).

Voor een optimale doorstroom naar een eventuele verkorte educatieve master raadt men aan om in de domeinmaster – bijvoorbeeld de master HTL – op zijn minst nog 5 stp per taal op te nemen.

 

Voorbereidingsprogramma

meer info hier

 

Doctoreren

De opleiding Historische Taal- en Letterkunde is uitermate geschikt als voorbereiding om te solliciteren in binnen- en buitenland voor een onderzoeksplaats met het oog op het behalen van een doctoraat. De opleiding werkt immers nauw samen met diverse onderzoeksgroepen en studenten kunnen ingeschakeld worden in het lopende onderzoek ervan.
Voor meer informatie over de mogelijkheden om aan de universiteit Gent te doctoreren, kan men de volgende sites raadplegen: